Cea mai bună veste a zilei vine din spitalele românești. Nu-și mai fac bagajele medicii români: care e explicația

de: Ozana Mazilu
12 01. 2022
Dacă până acum ne confruntam cu valuri de doctori care plecau să lucreze în străinătate, lucrurile pare că se schimbă. În ultima vreme, medicii români rămân în spitalele românești.

Cu toate că ne aflăm într-o criză medicală provocată de pandemia globală de Covid-19, în țara noastră, medicii tineri au ales să rămână aici ca să profeseze, în ultimul timp.

În comparație cu 2016, numărul de certificate pentru exercitarea profesiei de medic în străinătate a scăzut la jumătate în 2021, conform Colegiului Medicilor. Conform datelor de la Colegiul Medicilor, în 2016 erau 1.462 de tineri care plecau din țară, iar în 2020 numărul certificatelor de atestare pentru munca în străinătate aproape că s-a înjumătățit.

Medicii români, mai apreciați în România

Conform unui reportaj Digi24, aflăm de la Patricia, care are 30 de ani și este medic rezident la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, că a făcut facultatea la Timișoara și a vrut să îngrijească pacienții din țara ei.

“Nu m-am prea gândit să plec într-o altă țară, totuși de România mă leagă familia, mă leagă locurile și copilăria. Salariile erau micuțe la început, acum lucrurile sunt mult mai bune. Este bine și nu aș pleca, cu siguranță nu aș pleca”, spune medicul rezident, conform sursei citate.

Ca referință, salariul net al unui rezident pornește de la 3.000 de lei în primul an și poate ajunge la 5.000 de lei la finalizarea stagiului.

“Salarizarea medicilor a crescut în mod evident și în special salarizarea medicilor înalt calificați, care este chiar satisfăcătoare. În aceste condiții, este evident că preferă să stea acasă decât să plece în străinătate, unde și cheltuielile sunt mai mari și familia este departe”, spune Dr. Lazăr Fulger, președintele Colegiului Medicilor Timiș.

De asemenea, Cristian Oancea, manager la Spitalul Victor Babeș din Timișoara spune că “Din ce în ce mai mulți tineri vin să se alăture nouă, vin la examene, scoatem posturi și vin să se alăture echipei noastre. Înainte nu aveam această posibilitate. Suntem un spital cu o medie de vârstă, zic eu, undeva la 40 de ani plus minus 2-3 ani”.

În ceea ce privește specializările cele mai căutate de către tineri, acestea sunt: medicina de terapie intensivă, pediatria și chirurgia.